Autogespot

Fotografie => Hardware => Topic started by: Michel on March 27, 2005, 08:22:19 pm

Title: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Michel on March 27, 2005, 08:22:19 pm
Gescheven/vertaald door: Tjabbo
(Origineel door Paul Economou voor everythingcelica.com,
 Bron  (http://www.staphonline.com/howtopics01.html) )


Voorwoord

Elke autofreak is er mee bezig, die éne mooie foto maken die de auto er zo mooi uit laat zien als je altijd beweert op fora.
De eerste vereiste is natuurlijk een goede camera, maar daarnaast zijn een aantal richtlijnen niet verkeerd, zeker niet als je de foto wilt laten zien aan andere mensen waarbij de auto dan toch wel zo mooi moet uitkomen als je altijd beweerde. Een foto zegt meer dan 1000 woorden.

Ik ben zelf geen fotograaf, zelfs de naam amateurfotograaf ben ik niet waardig. Deze tutorial heb ik vertaald van uit het engels, veel vragen mbt maken van foto's kan ik dus niet beantwoorden. gelieve hiervoor gebruik te maken van het fotografieforum.

1, Een goede achtergrond.


De eerste stap in de goede richting is een goede achtergrond. Als de achtergrond niet goed is, zal de kijker snel interesse voor de auto verliezen en meer en meer naar de achtergrond kijken. Probeer daarom altijd een achtergrond te zoeken die bij de auto past, of waarbij de auto goed uitkomt.


* Het slechte voorbeeld

(http://www.staphonline.com/images/photography/BackgroundNO.jpg)

De achtergrond leidt erg af van de foto van mijn corvette.
Door nu ergens anders te gaan staan, en dus de auto op exact dezelfde plaats te fotograferen, komt mijn corvette veel beter uit:

* Het goede voorbeeld

(http://www.staphonline.com/images/photography/BackgroundYES.jpg)

* Voorbeeld van een foto met een mooie achtergrond.
(http://www.staphonline.com/images/photography/BackgroundYES2.jpg)


2, Afleidende voorwerpen in de foto

Elk voorwerp dat in de foto voorkomt leidt af van de auto, het is dus van belang dat je zo mogelijk probeert objecten uit de foto te laten, of later door middel van nabewerking de foto bijwerkt zodat afleidende voorwerpen worden weggewerkt.

* Het slechte voorbeeld

(http://www.staphonline.com/images/photography/PowerlinesNO.jpg)


* Het goede voorbeeld

(http://www.staphonline.com/images/photography/PowerlinesYES.jpg)

3, De goede hoek.


De volgende stap is het kiezen van een goede hoek. Een extreme of vreemde hoek kan de auto een aggresief of 'gemeen' aangezicht geven, als dat de bedoeling is.
Niet alleen daarvoor is de hoek belangrijk, ook kun je op deze manier de achtergrond verbeteren.
Eventuele extra voorwerpen weglaten kun je doen door de foto's lager te nemen, of juist op oog-hoogte.
Door te experimenteren met de hoek kun je de auto een heel ander aangezicht geven. (bijv. vriendelijker of juist iets meer de bad-ass look)


* Het slechte voorbeeld

Geen slechte foto, maar zoals te zien is op de foto hieronder, kan een mooier effect verkregen worden door op de foto wat lager te nemen.

(http://www.staphonline.com/images/photography/eyelevelNO.jpg)


* Het goede voorbeeld

De foto wat lager genomen:

(http://www.staphonline.com/images/photography/eyelevelYES.jpg)


Ook door het schuin houden van de camera kan een mooie, aparte look verkregen worden. Het is echter best lastig, omdat je moet uitkijken dat je de camera niet te schuin houdt, anders zijn mensen er teveel door afgeleid, en komt de foto niet mooi uit. Houd je de camera niet schuin genoeg, dan lijkt het net of je de foto niet goed genomen hebt, alsof je een beetje scheef stond. Aan de foto kan dan niet worden afgeleid dat het de bedoeling was er een artistieke draai aan te geven.
Probeer dit een beetje uit, en als je het erg goed doet, kan het net lijken alsof er een soort beweging in de foto zit. Net alsof de auto zo van de foto af wil komen rijden.Een voorbeeld van een schuin genomen foto. Probleem is dat het vaak een kwestie van smaak is. De ene keer lijkt het precies gaaf, de andere keer zit je naar de foto te kijken en je hoofd schuin te houden en zit je te denken of het niet een tikkeltje té is geweest.

* Een voorbeeld foto
Bepaal voor jezelf of je dit mooi vindt, of juist te veel.

(http://www.staphonline.com/images/photography/extremeangleYES.jpg)


Als het kan, probeer dan de auto vanuit een hoogte te fotograferen. Het geeft vaak een erg cool effect:

* Een voorbeeld foto van boven genomen.
(http://www.staphonline.com/images/photography/aboveYES.jpg)


Ook het nemen van een foto vanaf de grond kan een mooi effect opleveren. Kijk uit naar een drempel, heuvel of ander hoogteverschil om een leuk contrast te krijgen met de achtergrond. Op deze manier kun je een leuke voorgrond creëren voor je foto.


* Een voorbeeld foto, genomen van vlak achter een kleine bult in het asfalt. Het geeft een mooie, niet afleidende voorgrond en een leuk contrast met de auto en het groen op de achtergrond.

(http://www.staphonline.com/images/photography/GroundYES.jpg)


4, Verschillende posities

Mensen willen niet alleen de voor- of achterkant van je auto zien, maar ook een zijaanzicht of een foto schuin genomen zodat de gehele auto (voor- en zijkant) zichtbaar is.
Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar het belangrijkste is dat je af en toe de auto verplaast. Zo lijken de plaatjes minder saai, en kun je experimenteren met verschillende achtergronden en lichtvallen. Schroom ook niet om bij schemer de lampen/mistlampen en eventueel zelfs groot licht op te zetten voor wat meer drama!

5, 'Bewegende' beelden

Niets, maar dan ook niets kan daar tegenop. Als je een goede kunt maken, zal het haast zeker een van je favoriete foto's worden.
Niet alleen laat je auto zien waar hij het best in is, maar het geeft wat meer emotie mee aan de foto. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Als eerste kun je de met de camera de baan van de auto volgen, en als maar foto's blijven schieten. Hoe meer foto's, hoe meer kans dat er een echte mooie bij zit.
Over het algemeen levert dit een wat wazige foto op (wazige achtergrond, wazige wielen, maar de auto moet redelijk scherp blijven) maar het geeft echt het gevoel dat de auto beweegt.
Sluiterstijden wil je in dit geval niet sneller hebben dan 1/125 en een F stop van F8.0 of meer, afhankelijk van de hoeveelheid zoom en belichting.
Een statief is een pré, je kunt dan langzamere sluiterstijden hanteren waardoor weer meer blur (dat wazige effect) op de foto verschijnt.

* Een minder goed voorbeeld

(http://www.staphonline.com/images/photography/Panning.jpg)

* Een beter voorbeeld

(http://www.staphonline.com/images/photography/Panning2.jpg)Een mooiere manier, maar minstens net zo moeilijk, is het maken van de bewegende foto vanuit een andere auto.
Ga uit het raam hangen, of doe de kap van je cabrio omlaag, en fire away!
Ook hier zal het meerdere pogingen vergen om een goed resultaat te krijgen. Het mooiste is niet zo heel hard rijdend, aangezien de wind ook nogal een factor is.
let wel op dat ook hier geldt dat de achtergrond niet te afleidend mag zijn.

* Een goed voorbeeld vanuit een andere auto genomen.

(http://www.staphonline.com/images/photography/movingvehicleYES.jpg)6, Belichting


Belichting is nog een onderdeel dat een foto kan maken of breken. Een algemene regel is dat je de foto's neemt een uur na zonsopgang, of een uur vooor zonsondergang.
Dit geeft een mooie, natuurlijke belichting en gloed over je auto. De foto krijgt een wat 'warmere' uitstraling en mooie reflectie wordt zichtbaar.
Uiteraard hangt alles af van het weer en de ene dag zul je een wat mooiere zonsopgang hebben dan de andere keer, en je moet zorgen dat je altijd het te fotograferen deel van de auto 'in' de zon zet. (Dus de zon in je rug.)
Een nadeel is dat je erg moet uitkijken voor schaduwen van bomen, of nog erger, van jezelf. Als je dit kunt voorkomen bij het maken van de foto scheelt dit behoorlijk veel retoucheren.


* Het slechte voorbeeld

(http://www.staphonline.com/images/photography/shadowNO.jpg)7, Zoom!

Gebruik de optische zoom van je camera. Door zoom te gebruiken trek je de aandacht binnen de foto naar de auto toe, weg van de achtergrond.
Digitale zoom is iets waar je je verre van moet houden, digitale zoom zorgt meestal voor foto's van mindere qualiteit.


* Voorbeeld van een foto zonder zoom.

(http://www.staphonline.com/images/photography/ZoomNO.jpg)


* Voorbeeld van een foto genomen mét zoom.


(http://www.staphonline.com/images/photography/zoomYES.jpg)

8, Digitaal nabewerken!

Kom op mensen, dit is de 21e eeuw! Schroom niet om programma's als Photoshop, paintshop pro, en andere nabewerkingssoftware op je foto's los te laten.

Als je niet goed bent met Photoshop, kun je altijd een aantal standaardopties gebruiken om je foto toch nét iets aantrekkelijker te maken.

1) Auto Levels and Auto Contrast.
   (Image>Adjust>Auto Levels) (Image>Adjust>Auto Contrast)
   
Voor AC & AL

(http://www.staphonline.com/images/photography/PhotoshopNO.jpg)Na AC & AL
Ook al is het verschil minimaal, de onderste foto is nét ene tikkeltje aantrekkelijker om te zien:

(http://www.staphonline.com/images/photography/PhotoshopALAC.jpg)


2) Sharpening (verscherpen).


Photoshop heeft geen eigen sharpening tool, maar kan  hier (http://www.fredmiranda.com/ES_PRO16bit/index.html) gratis gedownload worden.
Mocht je camera net niet helemaal zijn werk goed gedaan hebben, dan is het met deze tool zeer eenvoudig toch de foto wat mooier en strakker te krijgen.

* Foto na verscherpen

(http://www.staphonline.com/images/photography/PhotoshopESP.jpg)


3) Cropping (verwijderen van ongewenste delen.)

Als er toch, ook na het lezen van deze geweldige handleiding 8-) , onverhoopt wat ongewenste delen in de foto zijn gekomen, dan kunnen deze eenvoudig met cropping worden weggehaald.

* Voorbeeld 1

(http://www.staphonline.com/images/photography/PhotoshopC1.jpg)

* Voorbeeld 2, het betere voorbeeld.

(http://www.staphonline.com/images/photography/PhotoshopC2.jpg)


8, De regel van derden

Dit is iets voor de meer gevorderde amateurfotograaf, maar desondanks toch leuk om een beetje aandacht aan te schenken.
Het druist soms wat tegen je gevoel in, omdat normaal iedereen denkt dat de beste plaats voor het te fotograferen onderwerp altijd precies in het midden is.
Dit is vaak zo, maar niet altijd. De foto kan op deze manier makkelijk saai worden, of zelfs onaantrekkelijk om naar te kijken.
De regel van derden is deze: Deel de foto in drieën. zowel horizontaal als verticaal.
Plaats je nu het te fotograferen onderwerp precies op één van die drie lijnen, en een beetje afhankelijk van de foto kan het de foto een heel ander 'gevoel' geven.

* Foto met een gecentreerd onderwerp

(http://www.staphonline.com/images/photography/RuleofthirdsNO.jpg)

* Foto gezoomed en op de meest rechtse denkbeeldige lijn geplaats

(http://www.staphonline.com/images/photography/RuleofthirdsYES.jpg)

Het zoomen heeft niet echt iets extra's bijgedragen aan de foto, maar het verplaatsen van het onderwerp wel!

9, Een aantal vuistregeltjes

- Was de auto voordat je begint met fotograferen.
- Reflecties van bomen en andere objecten zijn ongewenst. Parkeer niet onder/naast bomen en gebruik eventueel een 'Circular Polarizing filter'.
- Draai de velgen van de auto naar de camera toe. Mensen zien veel liever je velg dan je zwarte vieze band. Niet teveel en te ver draaien, een klein beetje is genoeg.
- Als je op een parkeerplaats gaat fotograferen, vermijdt dan de geschilderde parkeervaklijnen. De lijnen leiden je van de auto af.
- Maak foto's op de hoogst mogelijke resolutie. Stel dat je een hele mooie foto gemaakt hebt, en je komt erachter dat je 640x480 gebruikt hebt, zul je het jezelf niet vergeven.
- Vermijdt sterke belichting door de zon. Het creeërt scherpe, harde reflecties en schaduwen. Als je niet anders kunt, probeer dan wel een UV filter of Circular Polarizing filter te gebruiken. Eventueel kun je juist wél de flitster gebruiken om eventuele schaduwen af te zwakken of zelfs volledig te laten verdwijnen.


Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft. Ikzelf had dat wel toen ik het voor het eerst las.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Michel on March 27, 2005, 08:24:00 pm
Hoop dat jullie er wat aan hebben :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: SLR on March 27, 2005, 08:24:51 pm
WOW wat een verhaal. Wel een handig verhaal hoor! Maar als ik een auto spot neem ik daar eigenlijk nooit veel tijd voor hoor. Ik heb altijd haast! ;)

SLR
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Michel on March 27, 2005, 08:29:04 pm
WOW wat een verhaal. Wel een handig verhaal hoor! Maar als ik een auto spot neem ik daar eigenlijk nooit veel tijd voor hoor. Ik heb altijd haast! ;)

SLR

geld ook eigenlijk voor de geparkeerde pimp he :)
Niet degen die voorbij rijden :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: SLR on March 27, 2005, 08:37:40 pm
Zelfs voor de geparkeerde vette wagen neem ik niet veel tijd om foto's van te maken
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: autofoto.be on March 28, 2005, 03:05:41 pm
Jammer, ik neem de tijd voor iedere auto, bekijk de meest gunstige positie en...........
oordel zelf maar, kijk op mijn site en reageer eens.

                          www.autofoto.be

Eric
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Annemieke on March 28, 2005, 03:14:07 pm
Zelfs voor de geparkeerde vette wagen neem ik niet veel tijd om foto's van te maken

Is toch zonde als je dan een crappy foto maakt? Ik neem altijd wel een paar foto's dan weet ik zeker dat er 1 mooie tussen zit :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: SLR on March 28, 2005, 04:04:33 pm
Ik maak ook altijd wel meerdere foto's hoor ! Maar ik ga echt geen kwartier besteden aan een leuke auto !
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Annemieke on March 28, 2005, 04:26:13 pm
Nee ik ook niet. Ik doe niet aan reportages ;)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Baur on March 28, 2005, 07:32:30 pm
Jammere van gespotte wagens is toch dat je er meestal vrede mee moet hebben hoe en waar het ding staat gefotografeerd.

Dan moet je alweer dingen gaan afspreken. Makkelijkste is het gewoon om dit soort geintjes uit te halen met je eigen wagen. Die kun je zo plaatsen als je zelf wilt.
(http://www.behindmatrix.com/e30/fotost/f00227/14.jpg)

Gr Jeroen
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Nelsinho on March 29, 2005, 11:24:33 pm
Handig! Tnx. Helaas staan de auto's meestal niet echt in een positie zodat je mooie foto's kan maken :(
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on March 30, 2005, 12:24:00 am
Same here, op de rijksweg ofzo heb je weinig tijd om op de achtergrond e.d. te letten :P

Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Michel on March 30, 2005, 08:19:53 am
Het was ook meer voor de geparkeerde auto's :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on March 30, 2005, 09:48:20 am
Dan nog is het een aardig lang en ingewikkeld verhaal voor die paar foto's :P
Maar ok, er staan nuttige tips in!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on April 19, 2005, 03:32:57 pm
Die fotoz van die MUSTANG GT van mij zijn best goed gelukt vind ik
http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=089f5fb2
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on April 19, 2005, 05:13:36 pm
Mooie foto's inderdaad! Ik heb toevallig vandaag ook nog een modder-vette Mustang gespot!! :)

Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on May 05, 2005, 10:26:30 pm
http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=b4624284

Khat nie verwacht dat het zo'n coole foto was!!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on July 02, 2005, 12:48:34 pm
Ik vind trouwens dat er wel veel mensen op de site zijn die niet goede foto's kunnen maken en dat auto's half op de foto staan!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: SLR on July 02, 2005, 12:56:57 pm
klopt...maar naar mate je veel foto's maak lukt het ook steeds beter!!!

SLR
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on July 02, 2005, 02:55:39 pm
Zeker, en soms ben je niet in de gelegenheid om rustig een goede foto te nemen!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: d3nn1s on July 02, 2005, 03:18:45 pm
Zeer moooie foto EJ  :)


ben het ook helemaal met SLR en Sandros..
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on July 02, 2005, 10:26:12 pm
Maar er zijn ook heel veel auto's die staan stil en staan er toch maar half op!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on July 02, 2005, 10:34:48 pm
Ik heb niets tegen SLR maar die onderste vind ik geen goede foto!
http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=ea5bf871
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sander on July 02, 2005, 10:43:34 pm
Ik heb niets tegen SLR maar die onderste vind ik geen goede foto!
[url]http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=ea5bf871[/url]


Waarom niet?
Heb je ook een uitleg bij je mening?
Misschien kun je wat verbeterpunten aangeven..
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on July 02, 2005, 10:50:14 pm
Hij moet iets verder weg gaan en meer vanaf de zijkant van de auto!
De foto is van te dicht bij genomen en als hij bijv: te dicht bij een muur staat dan gewoon niet van de voorkant fotograferen!

Ik hoop dat je er wat aan hebt SLR! :oranje:
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sander on July 02, 2005, 11:00:38 pm
Dat van de muur ben ik niet helemaal met je eens.
Als je de voorkant toch voor een groot deel er op kunt krijgen dan moet je het doen.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on July 02, 2005, 11:03:58 pm
Dan wel ja, maar dan moet het wel een mooie foto zijn!
Maar SLR je moet er op letten dat je niet te veel scheef achter de auto gaat staan!
Dit vind ik bijv: van SLR wel geslaagde foto's
http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=8123a92d
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on July 02, 2005, 11:16:00 pm
Ik vind het altijd zonde als mensen schuine foto's maken van een auto :S

Waarom zou je je toestel scheef houden? Is dat artistiek ofzo? :D
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on July 02, 2005, 11:17:25 pm
Soms is het mooi, maar het licht aan de omgeving!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on July 02, 2005, 11:18:26 pm
Hier wat adviesen!
(http://img86.imageshack.us/img86/103/yes7gh.jpg) (http://www.imageshack.us)
En je kunt natuurlijk foto's maken van Detials van auto's!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: SLR on July 03, 2005, 09:46:39 am
bedankt voor jullie advies maar als jullie het niet erg vinden bepaal ik zelf wel hoe ik foto's maak ;) (bij de 575 M kon ik niet verder naar achter....vandaar)

SLR
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Ruud on July 03, 2005, 11:58:02 am
Ik vind het altijd zonde als mensen schuine foto's maken van een auto :S

Waarom zou je je toestel scheef houden? Is dat artistiek ofzo? :D


Geeft een beetje het effect dat de auto recht staat :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: d3nn1s on July 03, 2005, 11:59:09 am
Je ziet op zo'n foto ook meer... (pic)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on July 03, 2005, 12:43:59 pm
bedankt voor jullie advies maar als jullie het niet erg vinden bepaal ik zelf wel hoe ik foto's maak ;) (bij de 575 M kon ik niet verder naar achter....vandaar)

SLR

Dat weet ik wel maar het is alleen een beetje advies! Je mag natuurlijk wel zelf bepalen ja, daar heb je gelijk in!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on August 24, 2005, 07:04:05 pm
Als ik foto's van een auto gemaakt heb, maak ik vaak de foto iets donkerder dan ziet het er iets spectaculairder uit!

Deze foto heb ik bijvoorbeeld iets donkerder gemaakt!
(http://img16.imageshack.us/img16/7563/dsc012292dv.th.jpg) (http://img16.imageshack.us/my.php?image=dsc012292dv.jpg)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on August 24, 2005, 07:05:28 pm
Als je het origineel ook post kunnen we het verschil zien ;)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on August 24, 2005, 07:06:05 pm
Orgineel
(http://img16.imageshack.us/img16/7397/dsc012295xx.th.jpg) (http://img16.imageshack.us/my.php?image=dsc012295xx.jpg)
Bewerkt
(http://img16.imageshack.us/img16/112/dsc012297wq.th.jpg) (http://img16.imageshack.us/my.php?image=dsc012297wq.jpg)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on August 24, 2005, 07:10:51 pm
Kijk, zo is het verschil beter te zien!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on August 24, 2005, 07:11:13 pm
Nou, welke is mooier??
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on August 24, 2005, 07:11:43 pm
Ik vind die donkere ook wel mooier denk ik ja!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on August 24, 2005, 07:12:59 pm
Jammer dat die paaltjes daar nou staan bij het casino!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on August 24, 2005, 07:13:33 pm
Jammer ook als je daardoor schade rijd met je peperdure sportwagen :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Ruud on August 24, 2005, 07:26:31 pm
Zijn gewoon plastice prutdingen die je zo wegzet  :bier:
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on August 24, 2005, 07:46:07 pm
Ooooowww!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Emil on August 24, 2005, 08:34:12 pm
Ben je fotograaf .... doe even normaal man :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on August 24, 2005, 09:40:11 pm
Ik ga voor een foto geen paaltjes weg halen!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Appeltje on August 30, 2005, 12:27:32 am
Die donkere ziet er inderdaad stukken beter uit. Dat komt omdat een camera berekent hoe lang hij een object moet belichten tot hij neutraal van grijstint is. Wit zal dus altijd iets te donker worden en zwart wordt altijd iets te licht (naar mijn ervaring), erg irritant. Zelf let ik goed op hoe ik de foto maak, uit welke hoek e.d. en soms ga ik er ook met statief en camera + veel accesoires op uit om een auto tot in elk detail te fotograferen, kijk maar naar de Spyker die ik gepost heb, ik heb een lange belichtingstijd genomen, de auto is zelfs een stukje verplaatst in de tussentijd en de deuren waren niet de hele tijd open, dus je kunt door de deur heen kijken. Ik heb denk ik een half uur de tijd genomen om wat foto's van die Spijker te nemen.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Emil on August 30, 2005, 01:28:05 pm
Hoe het beste een foto van een auto maken.... ehm ergens op je camera zit z'n knopje die je moet indrukken! Als je een foto wilt maken moet je die indrukken! Bij digitale fotografie kun je de foto nakijken en bij de oude camera's zul je moeten wachten! Zo maak je een foto  :D :dom: :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: d3nn1s on August 30, 2005, 03:40:32 pm
;) Dahm :P

Nee, ik heb 2 clicken op me knopje.. als ik het knopje in druk voel je 1 klikje.. dan steld hij hem scherp.. en dan regeld de sensor het soort van flits etc..

en dan doordrukken :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Maarten on August 30, 2005, 06:12:59 pm
Emil kan je dat deel van dat knopje indrukken ff voor me uitleggen :P ?
Dat doordrukken begreep ik eerst niet :$ toen ik voor het eerst een cam in mn handen had :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Emil on September 02, 2005, 11:28:00 am
GEwoon INDRUKKEN :P ja dat scherpstel knopje heb ik ook :P maar denk ik niet aan tijdens spotten ;)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on September 04, 2005, 10:17:44 pm
Foto's bewerken is leuk!!!
(http://img8.imageshack.us/img8/7236/dsc011913ve.th.jpg) (http://img8.imageshack.us/my.php?image=dsc011913ve.jpg)
(http://img8.imageshack.us/img8/2686/dsc011180kf.th.jpg) (http://img8.imageshack.us/my.php?image=dsc011180kf.jpg)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: d3nn1s on September 04, 2005, 10:58:00 pm
Wat is hier mooi aan ?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on September 05, 2005, 11:07:11 am
Zo is die DB9 mooier
(http://img399.imageshack.us/img399/301/dsc011916gb.th.jpg) (http://img399.imageshack.us/my.php?image=dsc011916gb.jpg)
(http://img399.imageshack.us/img399/3121/dsc011912gi.th.jpg) (http://img399.imageshack.us/my.php?image=dsc011912gi.jpg)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: d3nn1s on September 05, 2005, 11:14:38 am
jah
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on September 16, 2005, 09:46:01 pm
Mischien kan autofoto.be een speciaal topic aanmaken voor wat advies over het foto's maken van auto's
Dat is wat overzichtelijker!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Vossie on September 23, 2005, 08:49:24 pm
Iedereen klaagt hier altijd over foto's maken in het donker :)
Voor die mensen heb ik nu een tip, uit eigen ervaring :P
Als je met je camera de mogelijkheid hebt om zelf de sluitertijd in te stellen, doe dit dan.
Zelf heb ik bij onderstaande foto de sluitertijd verlengt naar 1,5 sec en zonder flits
Het resultaat is volgens mij duidelijk te zien.

Langere sluitertijd, zonder flits
(http://img332.imageshack.us/img332/2534/porsche911turbo41ty.th.jpg) (http://img332.imageshack.us/my.php?image=porsche911turbo41ty.jpg)

Automatisch ingesteld
(http://img332.imageshack.us/img332/3777/afbeelding0088xp.th.jpg) (http://img332.imageshack.us/my.php?image=afbeelding0088xp.jpg)


Ook kun je de sluitertijd iets minder verlengen (ongeveer 0,5 sec) en wel de flits gebruiken
Zie hieronder

Sluitertijd iets verlengd, met flits
(http://img332.imageshack.us/img332/4497/porsche911turbo74rc.th.jpg) (http://img332.imageshack.us/my.php?image=porsche911turbo74rc.jpg)

Automatisch ingesteld
(http://img332.imageshack.us/img332/5250/afbeelding0078tg.th.jpg) (http://img332.imageshack.us/my.php?image=afbeelding0078tg.jpg)


Ik hoop dat jullie er wat aan hebben :thumbsup:
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on September 23, 2005, 08:55:45 pm
Ziet er goed uit! En ik zie duidelijk het verschil! :thumbsup:
Ik zal eens kijken of ik ook zo'n iets op mijn camera heb zitten!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Emil on September 24, 2005, 09:30:44 am
Dat doe ik altijd al! Nachtfunctie scheelt heel veel!!!!!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Vossie on September 24, 2005, 10:26:43 am
Dat doe ik altijd al! Nachtfunctie scheelt heel veel!!!!!

T was ook voor de mensen die het niet weten :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on September 24, 2005, 11:00:27 am
Goeie tip Vossie! :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: rjv on September 30, 2005, 05:01:40 pm
ja zeker goede tip
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on October 03, 2005, 06:25:03 pm
Foto's met 100% Zoom, made by my zelf!
(http://img218.imageshack.us/img218/5509/dsc000699lv.th.jpg) (http://img218.imageshack.us/my.php?image=dsc000699lv.jpg)
(http://img218.imageshack.us/img218/3822/dsc000704hp.th.jpg) (http://img218.imageshack.us/my.php?image=dsc000704hp.jpg)
(http://img218.imageshack.us/img218/6360/dsc000727nn.th.jpg) (http://img218.imageshack.us/my.php?image=dsc000727nn.jpg)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: rjv on October 03, 2005, 07:13:18 pm
vind het niet erg mooie foto's, maar toch wel leuk gedaan
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Emil on October 04, 2005, 09:53:30 pm
Wat wou je met die foto's zeggen? :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on October 04, 2005, 09:57:12 pm
Niks! Gewoon ff laten zien wat 100% Zoom is! :L
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sander on February 19, 2006, 04:54:42 pm
Even een uber schop

Misschien zijn er nog mensen die hiervan kunnen leren :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on February 20, 2006, 04:40:27 pm
Jammer dat er niet zo veel gereageerd wordt in dit topic, best leuk topic :)

Ik heb nog wel een paar goede tips.. Ik zal hier binnenkort eens neerzetten! :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Shicomm on February 20, 2006, 04:45:59 pm
Het heeft een beetje voors en tegens vind ik  ; als je een showcar of een dealer auto voor je lens hebt dan is het idd wel gewenst om er wat aandacht aan te besteden ja.

In het wild is het vaak juist wat meer de 'rauwe' shots die het maken tot wat het is ; iets spontaans :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: BaM on February 20, 2006, 05:10:07 pm
Daar heb je zeker gelijk in.. maar als ik thuiskom en mn fotos zijn niet echt lekker gelukt, baal ik behoorlijk ;)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Martijn on February 20, 2006, 05:11:19 pm
Ik probeer wel altijd een beetje redelijke foto's te maken natuurlijk :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Appeltje on February 20, 2006, 05:21:31 pm
Even een tipje voor mensen die nachtfoto's maken met een analoge camera :P, je kunt dan het beste een veel langere belichtingstijd nemen dan die de lichmeter voorschrijft, anders wordt je foto te donker. Dit heet het swartschieldeffect. Ik weet niet of digitale chips een vergelijkbare eigenschap hebben overigens. Hier heb ik een recent voorbeeld:
(http://img132.imageshack.us/img132/4899/cayennes0011wb.th.jpg) (http://img132.imageshack.us/my.php?image=cayennes0011wb.jpg)
De eerste foto is genomen met een sluitertijd van ongeveer 15 seconde (zoals mijn losse lichtmeter voorschreef) en de andere is denk ik ongeveer 3 keer zo lang belicht.Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sandros on February 20, 2006, 06:57:58 pm
Wow, vet mooie foto, vooral die laatste!! :D

Maar ik denk dat jij wel de enige bent hier die met een analoge camera spot! :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Forza Ferrari on February 20, 2006, 06:59:36 pm
Dat denk ik ook ja :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: rjv on February 20, 2006, 07:20:54 pm
ik vind juist die 1e mooi door die oranje kleur, maar die 2e is ook erg gaaf als je bedenkt dat hij 's avonds is gemaakt
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: cel on February 24, 2006, 10:28:30 am
Die 2e is echt schitterend  ^O^

Wat is de beste setting voor nacht foto's met een digitale camera?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Leon on February 24, 2006, 10:32:13 am
Lange sluitertijd, maar dan moet je wel een statief hebben..
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Ruud on February 24, 2006, 10:38:02 am
Idd, en gewoon testen.. zo heb ik altijd ruis op de foto, maar dat moet ik ff verhelpen.. Wessel maar es vragen :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: BoyJordy on March 19, 2006, 09:56:34 am
Maar meestal staat een mooie auto bij een huis (hoeft natuurlijk niet) maar dan kan je niet anders dan de tuin of het huis op de achtergrond te zetten
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Cedrick on March 20, 2006, 08:54:59 pm
Meestal probeer ik een goede hoek te zoeken om foto's te nemen.

En een goed voorbeeld vind ik de Porsche 996 Turbo, dit is een wagen (vind ik) die zich heel makkelijk mooi op foto laat zetten.

Hier enkele van mijn voorbeelden:

(http://i10.photobucket.com/albums/a150/Gespotbyce/Turbo5.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a150/Gespotbyce/Turbo6.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a150/Gespotbyce/Turbo1.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a150/Gespotbyce/Turbo3.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a150/Gespotbyce/Turbo2.jpg)
(http://i10.photobucket.com/albums/a150/Gespotbyce/Turbo4.jpg)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on March 21, 2006, 08:18:03 pm
mooie foto's ;)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Forza Ferrari on March 22, 2006, 03:37:36 pm
Erg mooie foto's; scherp + mooi contrast licht/donker :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on March 22, 2006, 09:07:07 pm
http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=b1f846c4

WTF is dat lichtspoor en hoe kom je daaraan?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Sander on March 22, 2006, 09:08:51 pm
[url]http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=b1f846c4[/url]

WTF is dat lichtspoor en hoe kom je daaraan?
Je camera op een vast punt zetten (statief) en dan een lange sluitertijd nemen
oftewel een beetje experimenteren :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on March 22, 2006, 10:35:21 pm
Ik zal ff uitleggen wat diafragma en Sluitertijd is...  ^O^

Het diafragma zit in je lens. Het zijn een aantal lamellen waarmee je regelt hoeveel licht er door je lens komt en dus hoeveel licht er op je film komt.  (Daarnaast regel je met de sluitertijd hoe lang je film belicht wordt)
Hoe verder je het diafragma opendraait, hoe meer licht er op het filmvalk valt :)

Bij een lange sluitertijd bijv. ontstaat de kans op bewegingsonscherpte. De tijd is te lang om de camera goed stil te houden. In dat geval moet je dus een statief gebruiken :P

De auto kan ook te snel bewegen voor de door jou gekozen sluitertijd, je moet dan kiezen voor de kortst mogelijke sluitertijd... :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on March 24, 2006, 09:01:54 pm
Klein adviesje. :P

Als je een rijdende auto wilt fotograferen, probeer dan met je camera met de auto mee te bewegen..
Dan krijg je de auto er goed scherp op als je het goed doet :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Emil on March 24, 2006, 09:03:05 pm
Klein adviesje. :P

Als je een rijdende auto wilt fotograferen, probeer dan met je camera met de auto mee te bewegen..
Dan krijg je de auto er goed scherp op als je het goed doet :)

Tnxk al doe ik dat al! Maareh, wat als hij 200km/h rijd? :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on March 24, 2006, 09:07:34 pm
Je camera weggooien, en de auto bekijken :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Emil on March 25, 2006, 11:24:18 am
Je camera weggooien, en de auto bekijken :P
:brommer: Héhé  :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: cel on March 25, 2006, 05:46:00 pm
Dat zijn zeker mooie foto's, scherpe auto met "bewogen" achtergrond :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: invisible on June 29, 2006, 12:10:04 pm
ik vind om het beste foto"s te maken dat je het schuin vanuit de neus van de auto moet doen dan zie je bijna alles van de auto en het is mooier dan gewoon van voor .
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: FerrariFreak on June 29, 2006, 12:37:47 pm
Dat is wel waar. Eigenlijk moet je voor autogespot gewoon 2 duidelijke foto's hebben van schuin van de voorkant en schuin van de achterkant, en dan nog 3 foto's van details, of gewoon speciale foto's. Helaas helpen de omstandigheden niet altijd...
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Forza Ferrari on June 29, 2006, 01:47:53 pm
Mooiste volgorde voor foto's van een spot vind ik:
1) Voorkant
2) Voorkant schuin
3) Zijaanzicht
4) Achterkant
5) Evt. detailfoto (bijv. van logo of velg of een foto van schuin-achter)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: SUITable on June 29, 2006, 01:49:42 pm
Mooiste volgorde voor foto's van een spot vind ik:
1) Voorkant
2) Voorkant schuin
3) Zijaanzicht
4) Achterkant
5) Evt. detailfoto (bijv. van logo of velg of een foto van schuin-achter)

Ik zou toch voorkant schuin als eerste doen
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Boy on June 29, 2006, 01:53:38 pm
Maakt niet zoveel uit welke je als eerste doet vind ik, meestal doen wij voorkant/zijkant achterkant/zijkant of gewoon zijkant als eerst. Maar als je bijvoorbeeld als eerst een foto van het logo maakt krijg je meestal wel meer kijkers omdat ze willen zien wat voor een auto het is :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: invisible on June 29, 2006, 02:59:32 pm
zij aanzicht vind ik ze niet mooie . liever schuin  dan zijn ze het besten met een goede camera is dat meestal goed
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on June 30, 2006, 11:16:44 am
Ik vind dit de mooiste volgorde :P
http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=c214748364822062006114630
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Appeltje on June 30, 2006, 11:20:10 am
Ik ga juist voor de volgorde van-voor-naar-achter en dan de details van-groot-naar-klein, zo staat het ook bijna altijd in de spots die ik heb geupt.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on June 30, 2006, 04:45:04 pm
Maakt toch niet uit, de volgorde :P
Als de foto's maar goed zijn ;)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kees on July 10, 2006, 06:46:11 pm
De voorbeeld foto's vind ik eigenlijk bullshit :( De ondeste vuistregels ben ik het wel mee eens. Zo'n raar filter heb ik wel 's nodig, maar heb ik niet ....
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: SUITable on July 10, 2006, 06:48:37 pm
http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=8214748364803062006172849

SLR?? Expres gedaan natuurlijk.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on July 10, 2006, 06:50:36 pm
[url]http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=8214748364803062006172849[/url]

SLR?? Expres gedaan natuurlijk.


Ik snap het niet, wat wil je daarmee zeggen?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: SUITable on July 10, 2006, 06:51:35 pm
[url]http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=8214748364803062006172849[/url]

SLR?? Expres gedaan natuurlijk.


Ik snap het niet, wat wil je daarmee zeggen?


Lijkt op een SLR
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on July 10, 2006, 06:52:26 pm
Wat heeft dat met dit topic te maken?

Zoek eens het juiste topic ofzo :polizei :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: emiel,peugeot on July 10, 2006, 07:42:54 pm
wat voor een resolutie kunnen jullie mij eigenlijk aan bevelen voor een digitale camera? of maakt het niet zoveel verschil, en moet ik hem op auto, of manual zetten (Zelf ISO waarde en omstandigheden zoals zon of wolken regelen)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: mtange on July 10, 2006, 08:12:46 pm
Tja, dat hangt er natuurlijk allemaal vanaf wat je met je foto's wilt gaan doen. Als je alleen foto's maakt die je op Autogespot wilt uploaden heb je aan 800x600 pixels al voldoende, wil je je foto's gebruiken als achtergrond of op groot formaat afdrukken kan je beter een grotere resolutie gebruiken.
Ik zelf maak de foto's eigenlijk op de grootste resolutie die de camera heeft.
Let wel op, hoe groter je resolutie hoe minder foto's je kan maken..

Als je simpel en snel foto's wilt maken kan je hem het beste op Auto zetten. Weet je eenmaal hoe alles werkt en heb je tijd om foto's te maken, kan je beter zelf alles instellen. Het resultaat wat je dan krijgt is normaal gesproken dan nog beter dan de foto's die je maakt met Auto.
Maar hiervoor moet je gewoon veel proberen en oefenen, voordat het echt goed gaat.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on July 10, 2006, 08:18:06 pm
Als je je foto's op de hoogste resolutie zet moet je ook rekeninghouden dat de bestanden echt groot zijn! Bij mij rond de 3 MB :P. Daarom zet ik 'm altijd op Small (1500*1000) neemt veel minder geheugen in beslag EN je hoeft ze niet te resizen als je ze wilt uploaden op AG of imagehack o.i.d. :P Tenzij resizen maar dat gaat ten koste van de kwaliteit :P.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Yannick on July 10, 2006, 08:18:27 pm
Ik trek altijd op 1600*1200
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: mtange on July 10, 2006, 08:24:47 pm
Als je je foto's op de hoogste resolutie zet moet je ook rekeninghouden dat de bestanden echt groot zijn! Bij mij rond de 3 MB :P. Daarom zet ik 'm altijd op Small (1500*1000) neemt veel minder geheugen in beslag EN je hoeft ze niet te resizen als je ze wilt uploaden op AG of imagehack o.i.d. :P Tenzij resizen maar dat gaat ten koste van de kwaliteit :P.
Ik maak de foto's eigenlijk altijd eerst kleiner voordat ik ze op Autogespot zet. Ik zou het namelijk zeer jammer vinden dat als ik een zeer vette foto maak en deze in een te kleine resolutie is genomen, dan kan je hem dus niet mooi uitvergroten. Ik heb gelukkig ook genoeg geheugen in mijn camera zitten om foto's te maken, dus dan maakt het toch niet uit of ze meer mb's gebruiken.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on July 10, 2006, 08:27:04 pm
Ja maar :

Quote from: mtange
Ik maak de foto's eigenlijk altijd eerst kleiner voordat ik ze op Autogespot zet

Ik heb hier geen goed programma voor dus als ik het doe is de kwaliteit (gb)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kees on July 10, 2006, 08:47:08 pm
Microsoft Photo Editor. Op (bijna) elke pc aanwezig. KWaliteit verlies nog nooit gemerkt.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Yannick on July 10, 2006, 08:48:32 pm
Photoshop Owned!! :P :bier:
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: emiel,peugeot on July 10, 2006, 09:19:25 pm
oh ok, bedankt voor de info
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kevin on July 10, 2006, 11:20:45 pm
ik altijd op 3072x... kan ik nog 600 foto's maken duzzz
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kees on July 10, 2006, 11:24:16 pm
ik heb me cam altijd op 4 mp staan, kan 5 mp hebben, maar dan begint ie na 6 foto's ofzo te bufferen. of hoe ik dat ook onder woorden moet brengen.
Kan in principe op kaarte van 1 gig 900 foto's, maar in de praktijk kom ik op 1500, omdat niet alle foto's evenveel kleur bevatten + ingezoomd sommige (al dan niet digitaal)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: mtange on July 11, 2006, 03:00:19 pm
Voor mensen die wat meer willen leren over hoe en wat je alle opties van je camera moet gebruiken, lees het eens op je gemakje door op deze site. Staat alles duidelijk uitgelegd.

http://www.dcviews.com/cursus.htm
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: VansCCR on July 11, 2006, 04:44:16 pm
Voor mensen die wat meer willen leren over hoe en wat je alle opties van je camera moet gebruiken, lees het eens op je gemakje door op deze site. Staat alles duidelijk uitgelegd.

[url]http://www.dcviews.com/cursus.htm[/url]


Bedankt !  Heb ik wat aan :)   En veel oefenen helpt inderdaad..
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Leon on July 12, 2006, 09:39:07 am
Ik heb nog een goeie tip voor jullie (misschien logisch, maarja)  Als je ziet dat er een auto aankomt die je op de foto wilt hebben, en je staat zeg maar langs de weg, of op de stoep ofzo, beweeg je camera dan mee als hij langs komt rijden !! , ik zie op veel foto's dat er gefocussed is op de weg en dan gewacht tot 'ie langskwam, maar dan wordt de auto niet scherp, en bij meebewegen wel  Misschien was dit heel dom, maar ik zie vaak genoeg dat de achtergrond scherp is en de auto niet.. Door dat dus andersom te hebben moet je de camera meebewegen  ;)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on July 12, 2006, 09:52:13 am
Ja ik denk dat iedereen dat ondertussen wel wist :+

Ik toch al heeeeeeeeeeeeeel lang!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on July 13, 2006, 05:43:54 pm
Kun je eigenlijk 2 filters op elkaar hebben :P?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: mtange on July 13, 2006, 05:53:44 pm
Het kan wel, maar het is niet goed voor je foto's. Je krijgt dan ook last van vignetering op je foto's.
Dus beter doe je je UV-filter er niet overheen :P
Je krijgt dan zeg maar een langere koker waar je doorheen moet kijken, waardoor die randen van het voorste filter op je foto te zien is. Vandaar ook dat die zonnekap naar buiten loopt zodat je die niet op je foto's ziet.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on July 13, 2006, 05:56:02 pm
Maar ik bedoel eenvoudige filtertjes als bv. een oranje filter bovenop een polfilter :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: mtange on July 13, 2006, 06:04:45 pm
Volgens mij heb je dan hetzelfde probleem. Je kan het proberen natuurlijk maar volgens mij krijg je dan ook last van vignetering.
En anders kan je die filters altijd nog gebruiken zonder het pol-filter. Maar wat ik heb gelezen over kleurenfilters is dat die het beste zijn voor analoge camera's. Met digitaal kan je die beter achteraf gewoon in photoshop erin shoppen..
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Wessel on July 13, 2006, 06:06:17 pm
Bij meerdere kleurenfilters krijg je er volgens mij ook gewoon last van
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on July 13, 2006, 06:08:52 pm
Soms is vignetering toch wel cool 8-) :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Wessel on July 13, 2006, 06:09:46 pm
Soms is vignetering toch wel cool 8-) :P
Als het niet al te ''hard'' is kan het wel cool zijn ja :D
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Forza Ferrari on July 14, 2006, 03:55:51 pm
Soms is vignetering toch wel cool 8-) :P
Als het niet al te ''hard'' is kan het wel cool zijn ja :D

Sorry dat ik niet zo'n grote camera/foto kennis heb maar wat is visnetering?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Leon on July 14, 2006, 04:00:20 pm
Visnettering  :')  :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: FvR on July 20, 2006, 08:38:05 am
Jammer ook als je daardoor schade rijd met je peperdure sportwagen :P
lekker laat.  maarya...   ik was paar dagen geleden in monte-carlo geweest,,,  was iemand zo'n bentley daar aan t inparkeren en toen reed ie tegen zoon paaltje aan..:|
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Martijn on July 20, 2006, 12:10:51 pm
Gelukkig staan die paaltjes redelijk los :)

Ik had het ook iemand zien doen :')
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on July 20, 2006, 03:42:47 pm
Ontopic :P?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on August 16, 2006, 05:26:41 pm
Zijn het jouw foto's?

Wie zegt dan dat het bij de eerste groothoek is, dat kan ik vlgs my ook met me camera, terwijl die geen groothoek is.

Trouwens een belachelijk gezicht als je die 2 foto's onder elkaar ziet, net of de 2e is ingedeukt...
Bahaha loser :L Dat gaat niet zonder groothoek _O-

????

Quote
Groothoek wilt zeggen alles onder de brandpuntafstand van 50mm, hoe wij de wereld zien.

Gesproken in 35mm equivalenten

Ik zal 's checken wat op me camera staat.

Wat ik dus bedoel is dat op beide foto's de auto hetzelfde geplaat saat alleen met een ander effect ;)

Dat effect is dus veraf (groothoek) en dichtbij (tele) ;)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kees on August 16, 2006, 05:28:48 pm
jaja maar groothoek is toch een speciale lens?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on August 16, 2006, 05:30:21 pm
Groothoeklens wel ja maar het begrip "groothoek" wilt dus zeggen alles onder de 50mm.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kees on August 16, 2006, 05:30:59 pm
ah ik snap je :P zal ff kijken, zag net een foto van mezelf met 6 mm ofzo.. Ik dacht dat je een groothoeklens gebruikt had :)

btw ik moet nu eten. heb je msn, dat praat makkelijker?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: on August 16, 2006, 05:31:31 pm
Ff terug naar pagina 1 :P
Handige tips :D Dat met die Optische zoom heb ik geleerd van DB crew, erg mooi effect krijg je dan, en dat vanop een lager standpunt fotograferen doe ik ook altijd als ik de kans heb :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on August 16, 2006, 05:32:08 pm
Ja van pagina 1 heb ik ook wat ogestoken :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kees on August 16, 2006, 06:27:17 pm
gebruik ik ook vaak die optische zoom, dan is de auto in normale proporties, maar op snelwegen krijg je dan een raar effect, net of de auto's scheef staan :P


ff ivm wat ik eerder postte :P :P
Quote
8, Digitaal nabewerken!

Kom op mensen, dit is de 21e eeuw! Schroom niet om programma's als Photoshop, paintshop pro, en andere nabewerkingssoftware op je foto's los te laten.

Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Phantom on August 17, 2006, 12:47:53 pm
werkelijk intressant, al die uitleg op P1, nu weet ek hoe je mooie foto's moet maken :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Mb on August 17, 2006, 12:49:12 pm
Je kan er ook bij zetten dat je met BW en Sepia filters kan werken, krijg je soms een mooi effect :D
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Yannick on August 26, 2006, 12:46:59 am
Ff terug naar pagina 1 :P
Handige tips :D Dat met die Optische zoom heb ik geleerd van DB crew, erg mooi effect krijg je dan, en dat vanop een lager standpunt fotograferen doe ik ook altijd als ik de kans heb :)

Zo heb ik ook mn kwaliteit verbetert
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: emiel,peugeot on August 26, 2006, 10:50:22 pm
ik kan uit het verhaal nou niet echt opmaken wat het voordeel van de optische zoom is, je kan toch ook gewoon wat dichterbij gaan staan?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Yannick on August 26, 2006, 10:51:14 pm
Als je 1 maalt zoomt lijkt het alsof de foto op je af komt ;)

leuk effectje
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kevin on August 26, 2006, 10:51:31 pm
optische zoom blijft je kwaliteit goed en kan je betere detailfoto's maken
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: emiel,peugeot on August 26, 2006, 10:55:42 pm
zonder optische zoom is de kwaliteit toch ook goed, en detailfoto's kan je toch het beste van dichtbij maken met de macrostand?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kevin on August 26, 2006, 10:56:23 pm
ja oke maar met optische zoom kan je het toch wat gedetaileerder maken
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: emiel,peugeot on August 26, 2006, 10:57:47 pm
ik snap even niet waarom maar ik zal het volgende keer proberen!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: MrMister on August 27, 2006, 11:12:28 am
Mijn ervaring is vaak dat foto's met een laag standpunt vaak nét even wat meer hebben dan een foto op ''normale'' hoogte. En als je op een moment bent dat je eigenlijk moet flitsen maar liever lange sluitertijden gebruikt dan zet ik de camera meestal op de grond en richt ik hem daar nodig omhoog, geeft altijd mooie effecten!
Een aantal voorbeelden van lage standpunten en lange sluitertijden:

http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=9214748364830072006155007

DB9 met lange sluitertijd én laag standpunt, best goed gelukt al zeg ik het zelf! :)

http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=9214748364830072006163758

Vooral de eerste foto staat erg goed!

http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=9214748364830072006161538

Lange sluitertijden én laag standpunt!  :bier:

http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=9214748364830072006162949

Zeg nou eerlijk: Wat is mooier, het lage of het ''normale'' standpunt!?

http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=9214748364830072006154516

Jaja, ook bij een Gallardo staat het heel fraai! :P

http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=2214748364828072006133551

Foto 1 of 4, ik weet het wel!

http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=9214748364808082006205349

1e of 5e foto!?

http://www.autogespot.com/viewimages.php?id=4214748364824082006213653

Een Porsche is ídéaal voor lage standpunten!  ^O^

Hoop dat jullie er wat aan hebben!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Mb on August 27, 2006, 01:08:34 pm
Even je eigen spots Promoten he :+
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: MrMister on August 27, 2006, 01:22:12 pm
Even je eigen spots Promoten he :+

Nee, maar met mijn eigen voorbeelden is het makkelijker! ;)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Leon on August 27, 2006, 03:53:01 pm
Ik vind eigenlijk geen van allen met laag standpunt mooi  :P Die Viper gaat nog wel, maar de rest vind ik gewoon jammer.. Je ziet alleen de voorbumper, en de zijkant, tja, leuk..  :)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: MrMister on August 27, 2006, 03:54:30 pm
Ik vind eigenlijk geen van allen met laag standpunt mooi  :P Die Viper gaat nog wel, maar de rest vind ik gewoon jammer.. Je ziet alleen de voorbumper, en de zijkant, tja, leuk..  :)

Eigen mening he, ik vind het wel gaaf!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Daan Smit on August 28, 2006, 01:44:20 pm
Ik vind het altijd wel mooi vanaf het middenhoogte, dus niet normale hoogte en niet op de grond :)

vb. http://www.autogespot.nl/viewimages.php?id=6214748364819082006195958
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on August 28, 2006, 01:53:54 pm
Hangt van de omstandigheden af he, soms is he mooi, soms niet.

Foto vanboven af is ook wel mooi soms!
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: MrMister on January 07, 2007, 07:48:08 pm
Waar ik ben achterkomen en wat erg gave foto's oplevert is wat verder weg gaan staan van de auto en dan inzoomen, op de één of andere manier komt een auto er dan veel beter en duidelijker uit, voorbeeldje:

(http://img351.imageshack.us/img351/3209/mercedescls55amg02xn6.jpg) (http://imageshack.us)

(http://img351.imageshack.us/img351/5646/mercedescls55amg03ek8.jpg) (http://imageshack.us)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: DB crew on January 07, 2007, 07:49:34 pm
Ja omdat je dan de auto meer centreert en minder achtergrond hebt als bij groothoek :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Yannick on January 07, 2007, 07:51:56 pm
Voor rechte foto's (autohoogte) zit ik meestal in deze positie :
(http://images.aslpage.be/photos//1442000/G-unitSoldier20061223221247.jpg)

:+
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: EJ on January 07, 2007, 10:09:16 pm
Ik ook, alleen dan wat verder weg en inzoomend op de auto :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Yannick on January 07, 2007, 10:15:02 pm
Ik ook, alleen dan wat verder weg en inzoomend op de auto :P

Ik ook  ,met die camera gaat het niet anders :P

Maar morge me nieuwe cam *O*
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Rob911 on January 28, 2007, 01:23:29 pm
Deze onderstaande foto heb ik geschoten, best wel aardig gelukt moet ik zeggen maar hij is zoooo pixelig terwijl ik em toch op 5 megapixels heb staan :S..   enig idee hoe dit kan ?

(http://www.autogespot.nl/files/2214748364809012007163109_1.jpg)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Jeroen on January 28, 2007, 01:31:56 pm
Welk verkleinprogramma gebruik je? Ik merk zelf dat ik bij Irfanview de laatste tijd wat korreligere foto's krijg dan bij Photoshop.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Yannick on January 28, 2007, 01:33:44 pm
Kna ook zijn dat je en te hoge ISO waarde gebruikt hebt?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Rob911 on January 28, 2007, 01:44:38 pm
Ik gebruik voor verkleinen Adobe photoshop 7.0.. mag toch niks mis mee zijn of wel
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Yannick on January 28, 2007, 01:46:15 pm
Kna ook zijn dat je en te hoge ISO waarde gebruikt hebt?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Rob911 on January 28, 2007, 01:46:48 pm
Kna ook zijn dat je en te hoge ISO waarde gebruikt hebt?

daar zal ik ook eens naar kijken
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Yannick on January 28, 2007, 01:47:30 pm
Ok, zet die zo laag mogelijk, bij voorbaat 80 oid
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: on January 28, 2007, 01:48:08 pm
Ok, zet die zo laag mogelijk, bij voorbaat 80 oid
Maximum 200 :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Appeltje on February 18, 2007, 05:08:53 pm
Een hele tijd geleden is het mij opgevallen dat de focus verschoof wanneer ik na het scherpstellen een polfilter op de lens monteerde (d.w.z. ik had eerst scherpgesteld op 2 meter, toen had ik het polfilter erop gezet, en toen was de focus verschoven naar ongeveer 4 meter waardoor de neus van de auto onscherp werd. Dit was een combinatie van een Mamyia 645 100s met 80mm opjectief en 58mm polfilter, overigens had ik geen focusproblemen met dit filter op andere lenzen (zoals mijn 28-80 3.5-5.6 smc Pentax zoom).

Ik heb ook een 62mm polfilter dat alléén in combinatie met mijn tamron 18-200 op Pentax K10D deze problemen geeft, zelfs als ik scherpstel na het filter te hebben gemonteerd (!!!). Dan "Zegt" de camera dat het beeld scherp is terwijl dat niet zo is... Iemand een idee hoe dat komt? Afbuiging door het glas van het polfilter in combinatie met de afstand tussen het polfilter en het beeld of de voorlens misschien?

Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Ties on December 30, 2007, 10:28:53 pm
*blaast even het topic nieuw leven in*

Hoe maak je het best 's nachts foto's van rijdende auto's?, zonder al té korrelig door een te hoge ISO.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Jeroen on December 30, 2007, 10:32:44 pm
Ik gebruik er zelf een 50mm 1.8 lens voor, zet het diafragma op 2.8 en ISO op 800. Dan krijg je dit soort platen: http://spots.autogespot.com/files/02_10_2007/c214748364802102007211837_1.jpg
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Josh on December 30, 2007, 10:39:48 pm
Waarom dan niet op f/1.8 en ISO 400? :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Jeroen on December 30, 2007, 10:49:09 pm
Weet ik niet, niet geprobeerd bij die auto. Later pas. Maar op 400 werkte het niet goed bij mij.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kees on December 31, 2007, 11:04:47 am
Ziet er erg handig uit Jeroen, dat objectief! Lekkere foto's 's nachts.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: PieterF on May 01, 2008, 01:05:33 pm
zeer handig topic , bedankt  ^O^
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kees on May 01, 2008, 03:45:29 pm
Lekkere kick, bedankt ^O^
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Rawprinter-Thijs on May 01, 2008, 03:47:44 pm
holy crap :P

Die eerste comments! Daar aan is wel te zien dat AG flink gegroeid is kwam fotografie.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Rene on August 24, 2008, 10:47:13 am
Ik maak een stuk of 7, 8 ,9 foto's dan weet ik zeker dat er iets moois tussen zit
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Mb on August 24, 2008, 11:40:39 am
Zo weinig? :P
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: AnshoB on August 24, 2008, 12:15:39 pm
bij mij hangt het van de auto af. maar zelfs bij een S-type R kom ik al richting de 20 foto's. behalve als je er meer dan 1 per dag ziet :')
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Buysie on August 24, 2008, 01:27:07 pm
hangt er idd van af
vorige keer stond hier wat verder een DB9, leverde toch zo een 25-30 foto's op.
En bij een gewone m5 kom ik aan een 15 tal foto's
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Kees on August 24, 2008, 02:41:32 pm
Boeiend. Of je 1 goeie pic maakt of 30 lelijke is nogal een verschil.
Kwantiteit vs kwaliteit?
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: f-autogek on August 24, 2008, 02:46:00 pm
Iedereen maakt zoveel foto's als dat hij denkt dat goed is. Én het gaat ook om of je gewoon een paar foto's maakt of dat je helemaal moeilijk gaat doen om een logo even mooi in beeld te hebben.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Richard. on September 07, 2008, 10:52:06 am
Netjes, hopelijk gaat dit mij helpen, alleen doet die link voor het scherpen maken van foto's niet  :{.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Style on September 07, 2008, 06:31:01 pm
kwaliteit is zeker wel belangrijker dan kwantiteit.
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Jeroen on September 07, 2008, 07:23:43 pm
Tip:

"How to Photograph Cars" door James Mann (http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start?Section=BOOK_EN&BOL_OWNER_ID=1001004001877356)

"How to Photograph Cars" door Tony Baker (http://www.amazon.com/How-Photograph-Cars-Enthusiasts-Techniques/dp/1859608558/ref=sr_11_1?ie=UTF8&qid=1220808203&sr=11-1)

:)
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Tim Bussink on September 08, 2008, 09:16:55 pm
kwaliteit is zeker wel belangrijker dan kwantiteit.

Ik combineer het, veel foto's in kwaliteit 8-) _O-
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Roy. on September 09, 2008, 05:33:56 pm
kwaliteit is zeker wel belangrijker dan kwantiteit.

Ik combineer het, veel foto's in kwaliteit 8-) _O-
JWZ :+
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Rene on April 16, 2009, 01:52:30 pm
Zo weinig? :P

ja toen wel nu maak ik er per auto's zo'n 30 het meeste aan foto's wat ik ooit heb gemaakt is bij de Aston Martin DBS hier bij de Aston Martin dealer 121 foto's en 6 filmpjes
Title: Re: Hoe het beste foto's te maken van auto's.
Post by: Paul23 on April 16, 2009, 02:01:05 pm
Zo weinig? :P

ja toen wel nu maak ik er per auto's zo'n 30 het meeste aan foto's wat ik ooit heb gemaakt is bij de Aston Martin DBS hier bij de Aston Martin dealer 121 foto's en 6 filmpjes
Wtf, kickje van 8 maanden :+